مصر کشوری در شمال شرق آفریقاست که اکثریت جمعیت آن در کنار رود نیل زندگی میکنند. حدود نیمی از ساکنین مصر شهر نشین بوده و بیشتر در دو شهر قاهره و اسکندریه زندگی میکنند. همانطور که میدانید اهرام سه گانهی مصر گردشگران زیادی را از سراسر دنیا به خود جلب میکند که این باعث شده حدود 12 درصد از نیروی کار مصر بر روی مسائل گردشگری تمرکز کنند. در ادامه با چند دانستنی عجیب و جالب دربارهی مصر همراه ما باشید.
1- فرعون هیچ وقت اجازه نمی داد موهایش دیده شود او همیشه تاج یا پوششی به نام nemes روی سرش می گذاشت (در عکس زیر پوشش سر مشهور توت انخ آمون را می بینید).
2. پپی دوم مصر برای اینکه از نشستن مگس ها روی خود جلوگیری کند، همیشه چندین خدمتکار برهنه که با عسل آغشته شده بودند را نزدیک خود نگه می داشت.
3. زنان و مردان مصری آرایش می کردند- رنگ آرایش چشم معمولا سبز (ساخته شده از مس) یا مشکی (ساخته شده از سرب) بود. مصری ها معتقد بودند آرایش قدرت شفابخشی دارد. دراصل آرایش در ابتدا به عنوان محافظی در برابر آفتاب استفاده می شد تا وسیله ای برای زیبایی.
4. درحالیکه استفاده از آنتی بیوتیک ها از قرن بیستم شروع شد، در طب مردم قدیم استفاده از غذاهای فاسد یا خاک در درمان عفونت ها رواج داشت. مثلا در مصر باستان عفونت ها با استفاده از نان کپک زده درمان می شد.
5. بچه های مصری تا سن نوجوانی هیچ لباسی به تن نمی کردند. در آب و هوای گرم آنجا پوشیدن لباس لازم نبود. مردان بزرگسال دامن می پوشیدند درحالیکه زنان لباس کامل تری می پوشیدند.
6. مصری های ثروتمند کلاه گیس می گذاشتند درحالیکه مردم طبقات دیگر یا یک تکه از موی خودشان را بلند می کردند یا دم خوک به سرشات وصل می کردند. پسرهای مصری تا سن 12 سالگی سرشان را کامل می تراشیدند و فقط یه طره موی بلند را برای محافظت در برابر کک و شپش نگه می داشتند.
7. مشخص نشده که چه کسی بینی مجسمه ابوالهول (عکس زیر) را خراب کرد. طراحی هایی از مجسمه ابوالهول بدون بینی از سال 1737 وجود دارد، بیش از 60 سال قبل از اینکه ناپلئون به مصر رسید و صدها سال قبل از دو جنگ جهانی ارتش های بریتانیا و آلمان. تنها کسی که احتمال دارد این کار را کرده باشد یک کشیش مسلمان شده به نام سلیم آل دهر است که سال 1378 به خاطر دشمنی با علم و هنر بدون محاکمه مجازات شد.
8. مصری ها اعتقاد داشتند زمین مثل کلوچه پهن و گرد است و رود نیل در وسط آن جریان دارد.
9. سربازان مصری به عنوان یک نیروی پلیس داخلی استفاده می شدند. علاوه بر این برای فرعون نیز مالیت جمع می کردند.
10. در هر معبد مصری قرار بر این بود که فرعون وظایف روحانیان عالی رتبه را تقبل کند، اما معمولا روحانی ارشد در این مکان مستقر می شد.
11. اولین هرم (اولین پله های جیزه حدود 2600 سال قبل از میلاد مسیح ساخته شد، عکس زیر) در اصل با یک دیوار به بلندی 34 فوت که 15 در داشت احاطه شده بود. تنها یکی از درها باقی مانده است.
12. زن ها در مصر باستان از برابری قانونی و اقتصادی با مردان برخوردار بودند. با اینحال هیچ وقت برابری اجتماعی بین زن و مرد وجود نداشت.
13. برعکس باور مردم، اسکلت های باستانی نشان می داد سازندگان اهرام در اصل مصریانی بودند که به احتمال زیاد به استخدام دائمی فرعون درآمده بودند. نقاشی های فرسکو نشان می دهد که حداقل تعدادی از این کارگران به کار خود افتخار می کردند و گروه خود را «دوستان خوفو» می نامیدند و یا از اسامی دیگری استفاده می کردند که وفاداری شان را به فرعون نشان می داد.
14. مصریان باستان عاشق بازیهای تختهای بودند. این بازیها دو نفره و چند نفره بودند و اگر تخته در دسترس نبود، نقشه بازی روی زمین کشیده میشد. از جمله این بازیها می توان به بازیهای سینیت، اسب و مهن اشاره کرد.
15. وقتیکه جسدی مومیایی می شد، مغزش از میان یکی از سوراخ های بینی بیرون کشیده می شد و امعا و احشای بدنش برداشته می شد و درون کوزه هایی به نام canopic قرار داده می شد. هر قسمت بدن در یک کوزه مشخص قرار داده می شد. تنها عضو داخلی بدن که بیرون آورده نمی شد قلب بود زیرا مصری ها قلب را نشیمنگاه روح می دانستند.
16. رامسس بزرگ 8 زن رسمی و نزدیک 100 معشوقه داشت. او وقتیکه در سال 1212 قبل از میلاد درگذشت بیش از 90 سال داشت.
17. در مصر باستان، کشتن یک گربه حتی به صورت تصادفی، مجازات مرگ به همراه داشته است. مصریان باستان به منظور عزاداری برای گربههایشان ابروهایشان را میتراشیدند.
18. مصریان باستان بیماریهای شدید دندانی داشتند زیرا نمیتوانستند سنگریزه را از غذایشان دور کنند. تحقیقی که روی ۴۸۰۰ دندان انجام شد نشان داد که ۹۰ درصد آنها ساییده بودند. این منجر به بیماری هایی مثل کیست، آبسههای متعدد و استئوآرتریت فک میشد.
19. مومیایی ها فقط متعلق به مصری ها نیستند. یونانی ها و رومیها نیز که مدتی در مصر سکنی گزیدند به سبک مصری ها مرده ها را مومیایی میکردند. مراحل مومیای کردن به همان شکلی که در قرن پنجم قبل از میلاد انجام میشد ادامه داشت، اما به تدریج با ظهور مسیحیت متوقف شد.
20. سفالهای حکاکی شدهی یافت شده از مصر باستان، به دلیل نامعلومی 3 جنسیت برای انسان درنظر گرفته است.
21. هرم جیزه که بزرگترین هرم در میان اهرام مصر است یکی از آخرین بازماندههای عجایب هفتگانه در دنیاست. گفته میشود که هرم جیزه (خوفو)، آرامگاه فرعون خوفو از دودمان چهارم بوده است. کشفیات حاصل از تصاویر هوایی نشان می دهد میانه هر ضلع بهوسیله خطی فرضی به نوک هرم وصل است و مقداری انحنا به سمت هر یک از گوشههای اضلاع از میانه وجود دارد که باعث می شود برخلاف تصورات قبلی، این هرم هشتوجهی به نظر برسد.
22. فرعونهای مصر اغلب به چاقی مفرط مبتلا بودند. در همه عکسها و تصاویری که از مصر باستان موجود است، فرعونها مردانی خوش اندام تصویر شدهاند. اما دانشمندان با تحلیل تصاویر اشعه اکس از مومیاییها، اعلام کردهاند که این عکسها صحت ندارند و در واقعیت، اشرافزادگان مصری و به خصوص فرعونیان بسیار چاق بودند و از سلامت جسمانی برخوردار نبودند. دلیل اصلی چاقی مفرط این افراد نیز رژیم غذایی سرشار از چربیهای مضر، کربوهیدرات و الکل بوده است.
23. در مصر باستان ازدواج زوجین در هیچ دفتر یا سندی ثبت نمیشد و زن و شوهر کاملا ساده زندگی مشترک خود را آغاز میکردند. با این وجود آنها قراردادی با عنوان «اعتبارنامه ازدواج» مبنی بر توافقات مالی برای طلاق مینوشتند و امضا میکردند. بنابراین، وقتی زوجین با هم کنار نمیآمدند یا یکی از آنها مشکل باروری داشت، بدون هیچ مشکلی میتوانستند از هم جدا شوند.
24. در خلال سالهای ۱۵۵۰−۱۰۶۹ پیش از میلاد مسیح، روحانیون مذهبی خود را در روند قضاوت دخالت میدادند و وقتی قاضی نمیدانست چه حکمی را باید برای متهم اعلام کند، روحانیون با استفاده از مجمسه مقدس به کمک او میرفتند. به این صورت که دو حکم روی پاپیروس نوشته میشد و مجمسه را بین این دو کاغذ میگذاشتند. مجسمه به طرف هر کدام از این کاغذها بر میگشت، حکم متهم همان میشد.
25. در مصر باستان زنان با مردان حقوق برابر داشتند. زنان فقط به عنوان همسران خانه دار به رسمیت شناخته نمیشدند. آنها وظایف خانه داری را انجام میدادند، اما آزاد بودند هرجای دیگری کار کنند و داراییهای خودشان را داشته باشند. پزشکان زن نیز مورد احترام بودند. یکی از این زنان مصری توانست «سرپرست پزشکان» شود. قدیمیترین مدرکی که از یک زن پزشک وجود دارد مربوط به «Merit Ptah» است که ۵۰۰۰ سال پیش در مصر زندگی میکرد.
26. شهر گمشدهی Heracleion در مصر پس از 1200 سال در زیر دریا پیدا شد.